Kurulum talimatları ve koşulları nelerdir?

Yıldırım ve aşırı gerilim korumasının kurulum, devreye alma ve bakım işlemleri sadece ulusal ve uluslararası yasaları, düzenlemeleri ve standartları bilen kalifiye elektrik teknisyenleri tarafından yapılabilir. Diğer şeylerin yanı sıra, hat uzunluğu, etkili koruma alanları ve aşırı gerilim koruma cihazlarının sigorta koruması ile ilgili normal gereklilikler de gözlenmelidir.

Uygulama alanı

Pano Elektrik tesisatı

Kabloların panoya yerleştirildiği yerlerde aşırı gerilim koruma cihazları her zaman takılır. Bu, parazitin panoya aksetmesini önler. Bunlar doğrudan panonun başlangıcına yönlendirilir.

Tip I yıldırım toprak teli

Genel bir kural olarak, elektrik sisteminin enerji besleme noktasına mümkün olduğu kadar yakın bir aşırı gerilim koruma cihazı takılmış olmalıdır. Uygun SPD'nin takılması izolasyon koordinasyonuna uygun olarak gerilim sınırlamasını sağlayacaktır. Bu, aşağı akım kurulum cihazını korur.

  • Bu güçlü parazit itkileri, doğrudan besleme veya ana dağıtım üzerindeki tip I yıldırım akım toprak telleri aracılığıyla toprağa dağıtılır ve 6 kV'un altındaki gerilimlerle sınırlandırılır.
  • Tip I toprak telleri, bina harici yıldırım korumasına veya havai hat beslemesine sahip olur olmaz elektrik sayacından önce veya sonra monte edilmelidir.
  • Elektrik sayacının yukarı akışına sadece sızıntı akım toprak tellerine (LCF = Leakage current free (Sızıntı akımsız)) izin verilir.

Tip II aşırı gerilim koruması toprak telleri

Ana dağıtım panosundan alt dağıtım panosuna kadar ve alt dağıtım panosu dahil yalıtım gücü 4 kV'dir. Aşırı gerilim toprak teli (tip II) normalde alt dağıtım panosuna monte edilir ve ardından gerilimi 4 kV'un altına sınırlar.

  • Tip II toprak telleri, binanın dış yıldırım koruması yoksa ve ek hat akışı yoksa ana dağıtım panosuna kurulur. Bu durumda, sadece elektrik sayacından sonra kuruluma izin verilir.

Tip III aşırı gerilim koruma toprak telleri

Alt dağıtım panosundan son cihazdan kadar olan izolasyon dayanımı 2.5 kV'dir. Uç cihaz aşırı gerilim koruması (tip III) nihai olarak doğrudan korunacak cihazın önüne yerleştirilir ve gerilimi 2,5 kV'un altında sınırlar.

  • DIN taşıyıcı ray çözümlerinin yanı sıra kablo kanalında doğrudan prizin arkasına monte edilebilen ürünler de mevcuttur.

Hat bağlantısı ve kurulumu

Hat bağlantısı aşırı gerilim koruması

Tüm SPD'lerin bir toprak bağlantı terminal noktası vardır. İlgili eş potansiyel kuşaklama rayının topraklama kablosu bu noktaya bağlanmalıdır. Topraklama kablosu mümkün olan en büyük kesitle olabildiğince kısa olmalıdır, çünkü hat uzunluğunun her santimetresi SPD'nin artık gerilimini artırır.

  • Temel kural: 1 m kablo = 1 kV gerilim düşüşü

I tipi toprak tellerinde, her iki toprak bağlantısı terminali de bağlanmalıdır. Bir kablo bina üzerindeki eş potansiyel kuşaklama bağlantısına, ikinci kablo ise tesisat üzerindeki PE iletkenine bağlanır.

Kablo uzunlukları

Kablo uzunlukları

Endüktif iletken direnci nedeniyle, geçici bir gerilim dalgalanması hızlı bir şekilde birden fazla 1.000 V'luk bir gerilim düşüşüne neden olabilir. Bu, bir SPD'nin etkin koruma seviyesini o kadar düşürecektir ki, bir SPD kullanılmasına rağmen tesisatın veya korunacak cihazın gerilim direnci aşılabilir. En kötü ihtimalle cihaz zarar görebilir, hasar oluşabilir ya da bir yangın bile başlatılabilir.

  • Bu nedenle, standart bir SPD'nin bağlantı hatları için ≤ 0,5 m'lik maksimum kablo uzunluğu gerektirir.
  • Kurulum, söz konusu olan V-bağlantısı veya tek bir dal kablosu kullanılarak gerçekleştirilebilir.

V kablaj

  • V kablaj

Gelen ve giden kablolar doğrudan SPD'nin terminallerine bağlıdır. Bu V şeklindeki bir bağlantı geometrisi ile sonuçlanır. Bu yöntem, hat uzunluğunu en aza indirir ve ek gerilimleri ve kontak direncini azaltır.

Tek dallı kablolama

  • Tek dallı kablolama

Bir kablo ana devreden çıkar ve doğrudan aşırı gerilim koruma cihazına bağlanır. Bunun sonucunda T şekilli bir bağlantı geometrisi elde edilir. Hat uzunluğu daha büyük olduğundan ve ek kontak direnci oluşabileceğinden kablaj daha yüksek parazit etkisine neden olabilir.

Korumalı alan

Hat uzunluğu korumalı alanı

Etkili bir koruma sağlamak için, aşırı gerilim koruması elektrik sisteminin besleme noktasına mümkün olduğu kadar yakın kurulmalıdır. Örneğin bir konut binası için bu, doğrudan sayaç dolabının alt bağlantı alanındaki şebeke beslemesidir.

Bina içindeki potansiyel içsel parazit kaynakları da dikkate alınmalıdır. Bu durumlarda, aşırı gerilim koruması da tetikleyici cihaza mümkün olduğunca yakın kurulmalıdır.

Hat uzunluğu korumalı alanı

Standart (VDE 0100-534), aşırı gerilim koruma cihazı ile korunacak cihazlar arasındaki maksimum mesafeyi düzenler (etkili koruma aralığı).

  • Kabloların uzunluğu 10 m ≤ olmalıdır (yukarıdaki şekle bakın).
  • Bu uzaklık korunamazsa, korunacak cihaza mümkün olduğunca yakın bir yerde ek bir aşırı gerilim koruma cihazı takılmış olmalıdır.

Hat kesitleri

Hat kesitleri

Kural olarak, kabloları SPD'ye bağlamak için dış iletken (L1, L2, L3) ve nötr iletken (N) için de aynı kablo kesiti seçilmiştir.

IEC 603640100-534 (VDE 0100-534) standartları, tip I ve II SPD'ler için tabloda gösterilen minimum kablo kesitlerini gerektirir.

TürSPD ve hat iletkeni arasında bağlantıSPD ile ana topraklama akım barası veya koruyucu topraklama (PE veya PEN) arasındaki bağlantı hatları
I6 mm2 Cu16 mm2 Cu
II2,5 mm2 Cu6 mm2 Cu

Aşırı gerilim koruma cihazları için sigorta koruması

Bir aşırı gerilim koruma cihazının sigortası için devre şeması

Normal çalışmada, SPD'ler pasif, iletken olmayan bileşenler gibi davranırlar. Akım akışı yalnızca aşırı gerilim durumunda veya koruyucu bileşenlerin servis ömrünün sonunda gerçekleşir. Bu amaçla, SPD'ler kısa devre veya aşırı yüklenmeye karşı aşırı akım koruma öğesi (F2) aracılığıyla korunur.

  • Ek koruma (F2) yalnızca sistem tarafındaki sigorta F1'in nominal değeri üretici tarafından belirtilen SPD'nin maksimum akım değerinden büyük ise gereklidir.
  • Sigortalar ve devre kesiciler kullanılabilir.
  • Alternatif olarak, entegre sigorta ile aşırı gerilim koruması kurulabilir.

Sigortaların nominal akımları

  • Sigortalar, aşırı yük durumunda bağlantıyı çözen ve akım devresini kesen bir eritme cihazına sahiptir.
  • Sigortalar tek kullanımlık bileşenlerdir ve takıldıktan sonra değiştirilmeleri gerekir.
  • Bu şekil, sigortaların 10/350 μs'lik bir yıldırım darbe akımı ile olan davranışlarını gösterir. Yıldırım akımı taşıma kapasitesi, özellikle küçük sigortalarla ciddi şekilde sınırlıdır.
  • Sigortalar SPD için belirtilen derecelendirilmiş akımlar dikkate alınarak seçilmelidir. Hat korumanın (F2) gerçekten yıldırım akımını taşıyabilmesi ve boyut için maksimum yedek sigortanın seçildiğinden emin olunmalıdır.

  • Devre kesiciler (kısaca LS anahtarları) termal başlatıcı aracılığıyla aşırı yüklenmeye karşı koruma ve elektromanyetik tripleme aracılığıyla kısa devrelere karşı koruma sağlar.
  • Başlatıldıktan sonra tekrar açılabilirler ve bu nedenle tekrar kullanılabilir.
  • Devre kesiciler yerleştirilmişse, değerler (Icu) veya (Icn) yıldırım/deşarj akımını (örneğin gG sigortası) taşıyacak kadar, örn. Iimp'den büyük olmalıdır.
  • Devre kesiciler hakkında daha fazla bilgiyi İndirmeler altındaki uygulama notumuzda bulabilirsiniz.

Entegre sigortalı VPU AC I

  • Ek sigorta (F2), daha çok alana ve uzun bağlantı hatlara ihtiyaç duyar. Güvenilir bir alternatif, entegre sigortalı aşırı gerilim korumasıdır.
  • Planlama ve montaj basitleştirilmiştir, çünkü ana sigorta değeri F1'den bağımsız olarak (315 A'den daha büyük olsa bile) aşırı gerilim koruma cihazının yukarısında ek bir yedek sigorta (F2) gerekmez.
  • VPU AC F serisi sigortanın ve SPD'nin durumunu izler.

İndirilebilir içerikler

Danışmanlık & Destek

Furkan Özdemir

Teknik Destek Mühendisi