Yıldırım ve aşırı gerilim korumasının önemi

Yıldırımdan ve aşırı gerilim korumasının temel görevi, insanları, özel ve kamu binalarını, endüstriyel tesisleri ve bunların içindeki tüm ekipmanları korumaktır. Bu şekilde, pahalı yıldırım ve aşırı gerilim hasarından kaçınılabilir.

Kişisel yaralanmalar

Kişisel yaralanmalar

Güvenilir yıldırım koruması, insanları kendi evlerinde veya kamu binalarında yıldırım düşmesi sonucu oluşan yaralanma ve hatta ölümlerden korur (örn. futbol merkezleri veya hastaneler).

Yangın riski

Yangın riski

Doğrudan bir yıldırım çarpması binalarda yangınlara neden olabilir. Yıldırım koruması, bu nedenle özellikle proses endüstrisinde ve ATEX bölgelerinde (potansiyel olarak patlayıcı atmosferlerde) giderek önem kazanıyor.

Maddi hasar

Maddi hasar

Tüm elektrikli ve elektronik cihazlar aşırı gerilimlerden zarar görebilir. Bu da mali kayıplara ve kişisel bilgi ve verilerin kaybolmasına neden olabilir.

Üretim kaybı

Üretim kaybı

Bir üretim fabrikasının arıza sürelerinin ekonomik sonuçları vardır. Yıldırım düşmesi ve aşırı gerilimlere karşı korunarak, masraflı onarımlar ve durma süreleri önlenebilir.

Veri ve bilgi kaybı

Veri ve bilgi kaybı

Örneğin ulaşım sektöründe, veri ve bilgi eksikliği ciddi sonuçlara yol açabilir. Buna iyi bir örnek, havaalanındaki kontrol kulesi ve sunuculardır.

2023'te yıldırım ve aşırı gerilim hasarı

GDV flash bilanço grafiği 2023

Her yıl, GDV talep sayısını ve sigorta avantajlarını belirten güncel bir yıldırım diyagramı yayınlar. 2023 yılında, 220.000 yıldırım ve aşırı gerilim hasarı toplam Olarak 330 milyon €'ya ulaşmıştır. Binalar ve evlerde kullanılan ve giderek gelişen teknik ekipman, ortalama hasardaki artışı açıklayabilir.

*Kaynak: Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft e.V.; geçici durum Temmuz 2024

Aşırı gerilimler nedir?

Yıldırım çarptığı yerler

Aşırı gerilimler, nominal gerilimin tolerans aralığının dışında kalan aşırı yüksek gerilimlerdir. Çok dik yükselme sürelerine sahiptirler ve elektrikli ve elektronik bileşenlerin yalıtımını ve işlevini bozabilir, hatta tahrip edebilirler.

İki tür aşırı gerilim arasında genel bir ayrım yapılır:

  • Geçiş işlemlerinden veya atmosferik etkilerden kaynaklanan aşırı gerilimler

  • Yıldırım düşmesi sonucu oluşan aşırı gerilimler

Yıldırım çarpması durumunda, yapıya doğrudan yıldırım çarpması (S1), yapının yanına yıldırım çarpması (S2), besleme hatlarına yıldırım çarpması (S3) veya besleme hatlarının yanına yıldırım çarpması (S4) arasında da bir ayrım yapılır.

Hangi yıldırım modları mevcut?

Buluttan toprağa yıldırım

Eşitleme, elektrik yüklü fırtına bulutu ve toprak yüzeyi arasında gerçekleşir. Yıldırım deşarjı, buluttan toprağa doğru aşağıya doğru başlar. Genellikle düz arazilerde ve alçak binaların yakınında meydana gelirler. Dallar toprağa doğru yöneliktir.

Topraktan buluta yıldırım

Elektriksel deşarjlar toprak yüzeyinden başlar ve fırtına bulutuna doğru yükselir. Bu flaşlar uzun cisimler tarafından tetiklenir (kuleler, radyo direkleri veya dağ zirveleri). Dallar topraktan buluta doğru hareket eder.

Bulut yıldırımı

Elektrik deşarjları farklı bulutların içinde veya arasında meydana gelir. Bu tür yıldırım sık sık oluşur ve gökyüzünde yıldırım olarak sıklıkla görünür.

Yıldırım çarpmasının yayılımı

Yıldırım çarpma menzili

Yaklaşık 2 km yarıçap içinde doğrudan ya da yakındaki yıldırım çarpması güç, telefon, veri ve MSR* hatları vasıtasıyla binaya giren aşırı voltajlara neden olabilir. Bu devrede, rahatsız edici değişkenler galvanik, indüktif veya kapasitif olarak sisteme bağlanabilir.

Ancak endüktif yüklerin değiştirilmesi, enerji tedarikçilerinin ya da eski ve arızalı elektrikli cihazların anahtarlama işlemlerinin neden olduğu aşırı gerilimler yıldırım çarpmalarından çok daha sık meydana gelir.

*cihazlar ve kontrol

Aşırı gerilim koruması konsepti

Aşırı gerilim koruması konsepti

Aşırı gerilim koruma konseptinin ana fikri, aşırı gerilimleri kademeli olarak güvenli seviyelere sınırlamaktır. Enerji tedariki ve dağıtımı için aşırı gerilim koruması DIN VDE 0110-1'de üç alana ayrılmıştır:

  • Besleme
  • Alt dağıtım ve
  • Uç cihazlar/soketler

Terminal cihazının izolasyon direnci 1,5 kV'dir. Parazit itkileri ve aşırı gerilimler nedeniyle tahrip olmalarını önlemek için yıldırım ve aşırı gerilim toprak telleri kullanılır.

Tip I - Yıldırım torak teli

Torak teli (tip I), parazit itkilerini doğrudan besleme veya ana dağıtım panosundaki toprağa boşaltır ve bunları 6 kV'un altındaki voltajlarla sınırlar.

Beslemeden ana dağıtım panosuna kadar olan izolasyon dayanımı 6 kV'dir.

Tip II - Aşırı gerilim toprak teli

Aşırı gerilim toprak teli (tip II) normalde alt dağıtım panosuna monte edilir ve ardından gerilimi 4 kV'un altına sınırlar.

Ana dağıtım panosundan alt dağıtım panosuna kadar ve alt dağıtım panosu dahil yalıtım gücü 4 kV'dir.

Tip III - Uç cihaz aşırı gerilim koruması

Uç cihaz aşırı gerilim koruması (tip III) nihai olarak doğrudan korunacak cihazın önüne yerleştirilir ve gerilimi 2,5 kV'un altında sınırlar.

Alt dağıtım panosundan son cihazdan kadar olan izolasyon dayanımı 2,5 kV'dir.

İndirilebilir içerikler

Danışmanlık & Destek

Furkan Özdemir

Teknik Destek Mühendisi