Akım taşıma kapasitesi grafiği

Grafiksel olarak bir bileşenin akım taşıma kapasitesinin ortam sıcaklığının bir fonksiyonu olarak gösterimi

Akım taşıma kapasitesi grafiği

Akım taşıma kapasitesi grafiği, bir komponentin üst sıcaklık limitine kadar farklı ortam sıcaklıklarına maruz kalırken tüm olası bağlantılarda sürekli ve eş zamanlı olarak oluşabilecek akımları gösterir.

Bir komponentin üst sıcaklık limiti, kullanılan malzemelerin belirlediği anma değeridir. Ortam sıcaklığı ve akım yükünün yol açtığı sıcaklık artışının toplam değeri (hacimsel direnç üzerinde güç kaybı) bileşenin üst sıcaklık limitini aşmamalıdır aksi halde cihaz zarar görecek ve hatta tamamen bozulacaktır.

Bu nedenle, akım taşıma kapasitesi, sabit bir değer değildir ve bileşenin ortam sıcaklığı arttıkça azalmaktadır. Buna ilaveten, akım taşıma kapasitesi, komponentin şekli, kutup sayısı ve bağlı iletken sayısından etkilenmektedir. Akım taşıma kapasitesi, DIN IEC 60512-3 standardına göre deneysel testlerle belirlenmektedir. Bu amaçla, oluşan komponent sıcaklıkları tb1, tb2, ... ve ortam sıcaklıkları tu1, tu2, ... üç farklı akım için, I1, I2, I3, ... ölçülmektedir.

tg = bileşenin üst sıcaklık limiti; tu = ortam sıcaklığı, In = akım

Görselleştirme

Değerler; akımlar, ortam sıcaklıkları ve bileşendeki sıcaklık artışı arasındaki ilişkileri göstermek için lineer koordinat sistemi kullanılarak oluşturulan bir grafikte sunulur. Yük akımları y-ekseninde, bileşen ortam sıcaklıkları x-ekseninde gösterilir.

Bileşenin üst sıcaklık limitinde (tg) x-eksenine dik bir çizgi koordinat sistemini tamamlar. Bileşendeki sıcaklık artışının ilgili ortalama değerleri Δ t1 = tb1-tu1, Δ t2 = tb2-tu2, …, dik çizginin soluna doğru her bir akım için I1, I2, … gösterilir. Bu şekilde oluşturulan noktalar birleştirilerek parabol benzeri bir eğri oluşturulur.

tg = bileşenin üst sıcaklık limiti; tu = ortam sıcaklığı, In = akım; a = taban eğri; b=indirgenmiş taban eğri (akım taşıma kapasitesi grafiği)

Ölçümler için izin verilen maksimum hacimsel dirençlere sahip bileşenlerin belirlenmesi imkansız olduğundan, taban eğri indirgenmelidir. Akımların %80 indirgenmesi "akım taşıma kapasitesi grafiğini" oluşturur ve bu şekilde, izin verilen maksimum hacimsel dirençleri ve sıcaklık ölçümlerinin ölçüm belirsizlikleri, deneysel verilerin gösterdiği şekilde uygulamalara uygun olarak dikkate alınır.

Akım taşıma kapasitesi grafiğinin bağlanacak iletken kesitlerinin akım taşıma kapasitesiyle belirlenen düşük ortam sıcaklığı bölgesindeki akımları aşması halinde, akım taşıma kapasitesi grafiği, bu bölgedeki en küçük akım ile sınırlandırılmalıdır.

Danışmanlık & Destek

Furkan Özdemir

Teknik Destek Mühendisi