Ethernet switch’lerimiz endüstriyel ortamlarda kullanım için tasarlanmıştır. Bu switch’ler sağlam olup darbeye ve sıcaklığa dayanıklıdır. Tüm ürünler güvenilir ve esnek endüstriyel Ethernet iletişimi için en yüksek gereklilikleri karşılar.
Yönetilemeyen switch’ler, hızlı ağ bağlantısı için en basit etkin ağ bileşenleridir. Tak-çalıştır cihazları olarak uygunlardır, konfigürasyon gerektirmezler ve yine de özelleştirilebilirler. Otomatik anlaşma, otomatik geçiş ve akış kontrolü gibi standart temel protokolleri kullanırlar. Böylece çok çeşitli iletim hızlarına veya konnektör atamalarına otomatik olarak uyum sağlayabilirler.
Bir endüstriyel ağdaki iletişim katılımcılarının farklı gereksinimlerini uyumlu hale getirmek için, Weidmüller'den yönetilebilen switch’ler, veri dağıtımı ve bant genişliği yönetimi için kapsamlı kontrol mekanizmalarına sahiptir. Konfigürasyon, basit ve sezgisel bir kullanıcı arayüzüyle web-tabanlıdır. Switch’ler; Servis Kalitesi, yedekli çalışma, VLAN ve SNMP'den Erişim Kontrol Listelerine kadar çok çeşitli fonksiyonlar sunar. PROFINET CC-B, DNV veya ATEX gibi protokol ve uygulamalara yönelik sertifikasyonlar, portföyü evrensel olarak uygulanabilir kılar.
Weidmüller'in sunduğu switch’lerle birçok yönden fayda sağlarsınız. Hem hizmet hem de kalite açısından, hem de uygun cihazların seçimi açısından...
Bir switch seçerken, uzun vadede en verimli ve teknik açıdan en iyi çözümü seçmek için dikkate alınması gereken birçok fonksiyon ve özellik vardır. Weidmüller eShop'taki ürün seçim sihirbazı ile doğru bileşenleri seçmek çok kolaydır.
3D ve ePlan verileriyle hızlı ve kolay kurulum
Kapsamlı sertifikasyonları sayesinde, cihazlarımızı pek çok ortamda kullanılabilirsiniz
Uygulamanız için mevcut ideal cihaz Tek noktadan alışveriş
Hiçbir saldırganın sisteme fiziksel olarak erişemeyeceğinden emin olunursa yönetilemeyen bir switch hiç tereddüt etmeden kullanılabilir.
PROFINET, endüstriyel otomasyonda kullanılan bir iletişim protokolüdür. Farklı uygulama alanlarındaki çeşitli gereksinimleri karşılamak için PROFINET farklı uygunluk sınıflarına bölünmüştür. Bu sınıflar, belirli uygulamaları desteklemek için bir PROFINET cihazının veya sisteminin sunması gereken yetkinlikleri ve özellikleri tanımlar. Üç ana sınıf vardır:
CC-A: Basit, zaman açısından kritik olmayan uygulamalar için.
CC-B: Gerçek zaman yeteneği ve ağ yönetim gereksinimleri olan, zaman açısından daha kritik uygulamalar için.
CC-C: Belirlenimci ve senkronize gerçek zamanlı iletişim gerektiren oldukça dinamik uygulamalar için.
Çoğu uygulama aynı zamanda birçok Weidmüller anahtarı tarafından desteklenen CC-B sınıfını gerektirir.
LLDP (Bağlantı Katmanı Bulma Protokolü), ağ cihazlarının kendileri hakkındaki bilgileri komşu cihazlara iletmek için kullandığı, standardize edilmiş bir protokoldür (IEEE 802.1AB). Bu bilgiler örneğin cihaz adını, port bilgilerini, VLAN atamalarını ve diğer önemli ağ parametrelerini içerebilir. LLDP birçok ağ altyapısında, özellikle ağların yönetiminde ve sorun giderme işlemlerinde yararlıdır. Ancak, yapılmaması gerekse de LLDP mesajlarını ve diğerlerini engellemenin mantıklı olduğu senaryolar vardır.
LLDP mesajlarının engellenmesi gereken durumlar: Güvenlikle ilgili endişeler olması, LLDP trafiğinin ağ üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olması, istenmeyen bağlantılardan kaçınmak gerekmesi veya şirket yönergelerinin bunu gerektirmesi.
LLDP; ağ yönetimi, otomatik konfigürasyon için veya güvenli, kontrollü ağlarda kullanılıyorsa etkin durumda kalmalıdır.
Fiber optik hat kullanırken eksik bağlantı, sistematik olarak kontrol edilmesi gereken çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:
VLAN segmentasyonu (Sanal Yerel Alan Ağı), fiziksel bir ağın birden çok mantıksal ağa bölündüğü bir tekniktir. Bu mantıksal ağların hepsi aynı fiziksel ağ üzerinden birbirine bağlı olsa da her biri birbirinden bağımsız olarak işlev gösterir.
VLAN segmentasyonu; daha fazla güvenlik, iyileştirilmiş ağ performansı, basitleştirilmiş yönetim ve artırılmış esneklik de dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sunar. Şirketler ağı mantıksal birimlere ayırarak verilerin nasıl aktığını daha iyi kontrol edebilir ve aynı zamanda ağ altyapısını daha verimli şekilde kullanabilir. Bu avantajlar, VLAN'ları özellikle daha büyük ve daha karmaşık ağlarda modern ağ mimarileri açısından önemli bir araç haline getirir.
Ağ yedeklilik modelleri alternatif iletişim yolları sunarak güvenilirliği sağlar. Çok çeşitli uygulamalar için çeşitli yedeklilik protokolleri bulunur. Yedekliliğin önemli bir özelliği, geri kazanım süresidir. Genel anlamda, açık standartlar özel standartlara göre daha uzun geri kazanım sürelerine sahiptir.
Mehmet Gencer
Otomasyon Uygulama Mühendisi