Ne yaparsak yapalım, tutkuyla yapıyoruz. Ürünlerimiz insanların, makinelerin ve sistemlerin yaşamlarını kolaylaştırdığında bundan her zaman heyecan duyuyoruz. Ancak bazen Weidmüller'in de dahil olduğu projeler oluyor ve bu projelere olan hayranlığımız dalga dalga yayılıyor.
Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsü (AIMS) girişimi de böyle bir projedir. Organizasyon sadece insan ve makinelere odaklanmakla kalmıyor, aynı zamanda dünyanın en önemli habitatlarından birini kurtarmaya da odaklanıyor: Avustralya kıyılarındaki mercan resifleri.
Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsü (AIMS), okyanusların sağlığı üzerinde olumlu ve ölçülebilir bir etki yaratmayı ve mercan resiflerini iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden korumayı amaçlamaktadır. Enstitü bunu yaparken sadece Avustralya'da çevrenin korunmasına önemli bir katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli bir araştırma çalışması yürütüyor.
Mercan resifleri yeryüzündeki en farklı habitatlardan biridir. Denizanaları, yengeçler, balıklar ve köpekbalıkları renkli dallarda barınak ve avlanma alanları bulur. Balık nüfusu milyonlarca insan için bir istihdam ve yiyecek kaynağıdır. Ayrıca, mercanlar atmosferimizdeki en yaygın sera gazı olan karbondioksiti bağlarlar. Bu da, onların iklim kriziyle başa çıkmaya ve okyanusların asitlenmesine karşı koymaya yardım edebilecekleri anlamına geliyor.
İklim değişikliği, knidler için yıkıcı sorunlara neden oluyor. Örneğin, okyanuslardaki artan su sıcaklıkları ciddi mercan beyazlamasına yol açıyor. Karbonik asidin çok fazla konsantrasyonu da resifleri yok ediyor.
Bunun üzerine bir de okyanusların kirlenmesi ekleniyor. Gübre, aşırı besin maddelerini okyanuslara taşır. Sonuç, algler tarafından yapılan mercanların aşırı büyümesidir. Ayrıca, suyun içine boşaltılan kimyasallar hassas hayvanları zehirler.
Doğal koşullar değişiyor. Bu, ekosistemin farklı yönlerini etkiliyor ve mercan resiflerine daha fazla zarar veriyor.
AIMS, dünyanın en büyük akvaryum araştırma kompleksi olan Ulusal Deniz Simülatörü'nde (SeaSim) iklim değişikliğinin okyanuslar ve mercan resifleri üzerinde yarattığı değişimleri simüle ediyor. Bilim adamları büyük deniz suyu tankları kullanarak mercanlar ve diğer tropik deniz canlıları üzerindeki çevresel değişimlerin etkilerini araştırıyor.
Uzun süreli deneylerde, ışık, sıcaklık, asitlik ve tuzluluk gibi faktörler çeşitlidir ve değişimlerin etkisi kontrol edilebilir bir çevrede belgelenir.
Deniz Simülatörü, araştırmacılara deniz organizmalarındaki değişimleri ve adaptasyonları anlamalarına yardımcı olacak önemli bulgular sağlamaktadır. Mercanları ve okyanusları iklim değişikliğinin etkilerinden korumak için sonuçlar ve önlemler alınabilir.
AIMS denizde de araştırma yapıyor: organizasyonun açık denizlerde deneyler yapmak için de kullanılabilen tam donanımlı laboratuvarlara sahip gemileri bulunuyor. Bu oBu sayede farklı habitatların fiziksel ve biyolojik özelliklerini doğrudan sahada inceleyebiliyorlar.
İklim değişikliğinin tehdit ettiği bir habitatı bilimsel araştırmaların yardımıyla kurtarmak: AIMS projesi son derece önemli. Weidmüller ürünlerinin projeye katkıda bulunması ve böylece otomasyon ile bilimi birbirine bağlaması bizi daha fazla mutlu edemezdi.
Mercan resiflerinin gerçek yaşam koşullarını simüle edebilmek için SeaSim havuzlarında çeşitli parametrelerin istenildiği zaman esnek bir şekilde değiştirilebilmesi gerekmektedir. I/O sistemimiz u-remote, bu noktada sıcaklık ve su temini gibi değişkenlerin kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Bu önemsiz bir görev değil: su sıcaklıklarındaki en küçük değişiklikler bile pahalı deneylerin başarısını veya başarısızlığını belirleyebilir. Bu nedenle sinyallerin ve verilerin güvenilir, otomatik iletimi ve izlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Buna ek olarak, u-remote AIMS tarafından geliştirilen özel LED ışıklarını kontrol etmek için kullanılır. Bunlar resiflerde oluşan büyük renk tayflarını taklit eder. AIMS, u-remote'un yanında yönetilebilen anahtarlar ve PROtop performans sınıfındaki anahtarlamalı güç kaynaklarını da kullanmaktadır.
u-remote.
Yönetilebilen Anahtar
PROtop - Güç kaynakları
Bu bir YouTube videosudur. Bu videoya tıklayarak Google/YouTube'un Gizlilik Politikası ve Kullanım Koşullarını kabul etmiş olursunuz. Ayrıca bizim Gizlilik Politikamızı da kabul etmiş olursunuz.
Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsü ile işbirliği ile ilgili filmimizi şimdi izleyin!