Ekip teknik yetkinliklerini ortaya koydu

1.5 milyon fotovoltaik modülü, 143 MWp çıkış gücü, 400 hektarlık bir alan, 434 milyon EURO'luk bir yatırım ve on bir ay yapım süresi: EDF tarafından Fransa, Nancy'de inşa edilen Avrupa'nın bugün en büyük fotovoltaik tesisine ilişkin bazı etkileyici bilgiler.

Ekip teknik yetkinliklerini ortaya koydu

Ekip teknik yetkinliklerini ortaya koydu

"Proje ihtiyaçlarının tam olarak anlaşılması bağlantı çözümlerinin teknik tasarımı ve uygulanmasında açık bir farklılık: ortaklarımızı seçerken kullandığımız temel kriterlerdir." diyen Fransız mühendislik grubu Spie yetkilileri Vendier ve Panico ilave eder: "Ve Weidmüller belirlediğimiz bu kriterleri tam olarak karşılamıştır. Ekip ortaklığımızın tüm süresi boyunca ihtiyaçlarımızı aktif bir şekilde dinleyerek ve teknik yetkinlerini ortaya koyarak güvenimizi kazanmıştır."

Türünün tek örneği olan proje için özel çözümler

Entegre izleme çözümüyle birlikte 1.200 sekonder ve 300 primer buat Weidmüller'den talep edilmiştir. Güneş modülleri ile güç inverteri arasına uygulanan jeneratör buatları oluşan akımları birleştirmektedir. İdeal bir bağlantı komponenti oluşturarak, EDF projesi için büyük ölçekli tesislerin etkili bir şekilde işletilmesini sağlamaktadır.

Weidmüller, tekrar eden müşteri ihtiyaçlarını baz alarak bir dizi standart konfigürasyon halihazırda geliştirmişti. Bununla birlikte, Weidmüller büyük ölçekli tesislerin mimarilerine özel olarak geliştirilmiş çözümler de uygulamaktadır - tam da Fransa'da hayata geçirilen bu büyük projede olduğu üzere.

Fotovoltaik modüllerdeki sekonder buatlar, sigorta, izolasyon switch'i, yüksek gerilim koruması yanı sıra uzaktan izleme sisteminden oluşmaktadır. 712 veya 760 V çıkış voltajı ve 10 ile 70 A arası akım derecesine sahiptirler.

Gömülü alüminyum kablolar vasıtasıyla saha panolarında bulunan güç inverterleri ve transformatörleri boyunca primer buatlara bağlanmaktadırlar. Her bir primer buat, yaklaşık 20 ila 26 sekonder buata bağlanmakta olup blok akımları ölçen modüllerle donatılmıştır. Bu sayede, tesisin performansı sürekli olarak optimize edilebilmektedir.

Sekonder buatlara giriş akımı ileten güç kabloları 300 mm²'ye kadar kontak alanına sahip WDU modüler geçiş klemensleri ve WFF somun tipi klemenslere bağlanarak bir sigorta ile korunmaktadır. WDU ve WFF modüler klemensler, kısmi DC voltaj deşarj testiyle 1.000 V DC uygulamalar için Weidmüller tarafından sertifikalanmıştır.

Klemenslerin izolasyon kalınlığı, klemens ölçüleri ve diğer fiziksel özellikleri ilk bakışta DC uygulamalarıyla uyumlu görünmemektedir. Fakat, çeşitli özelliklerin bir arada düşünülmesi gerekmektedir. Bu sebeple, Weidmüller her bir modüler klemens tipini bu uygulama türü için tek tek belgelendirilmiştir. Primer buatların çıkış akımı 1.000 A üzerinde olabilir. Her bir dağıtıcı, 15 km uzaklıktaki şalt istasyonuna 33 kV voltajı aktarır ve burada 63 kV'ye çıkarıldıktan sonra RTE şebekesine verilmektedir.

Rekor sayılacak bir geliştirme ve üretim süresi

Donatılmış muhafazalarının üretimine başlanmadan önce, Weidmüller, EDF'nin mühendislik danışmanlık temsilcisi Ingérop'un hazırladığı spesifikasyonlara göre sekonder ve primer buatların prototiplerini geliştirmiştir. Kutular, Fransız DC yönetmelikleri yanı sıra UTE C 15 712 uygulama yönetmeliği kapsamında fotovoltaik tesislerin yapım standartlarına uygun olması gerekmekteydi.

"Ingérop'un spesifikasyonlarına uygun bir şekilde geliştirdiğimiz jeneratör buatlar fotovoltaik sistemlere dikkatli bir şekilde adapte edilerek monte edilmiş ve test edilmiştir. İşte bu noktada sahip olduğumuz derin uygulama ve pazar deneyimimiz gerçek gücünü göstermiştir" diyen Weidmüller büyük müşteri yöneticisi Vincent Fievet açıklar:

"Fransız teknik yönetmeliklerini yakından tanımamız sayesinde ilgili standartlara tam bir uyum gösteren çözümler sunabildik. Bu sayede prototiplerimiz uygulama testlerini başarıyla geçmiştir."

Weidmüller üretim ekibi, sıkı programa uyabilmek için gayretle çalışmıştır: 2011 Haziran ile Kasım ayları arasında Barselona’daki üretim hatlarında günde 30 sekonder ve beş primer buat üretimi yapılarak teslim edilmiştir.

"Böyle bir zaman baskısı altında böyle bir üretim hacmi için gerçek bir kararlılık gerekmektedir" diyen Spie yetkilileri Vendier ve Panico ilave eder:

"İşte tam da bu noktada Weidmüller sorumluluk üstlenerek ve projeyi benimseyerek gücünü bir kez daha ispat etmiştir. Weidmüller personelinin tam da buna benzer bir proje takvimi için ideal bir kombinasyonu temsil eden optimist tutum ve gerçekçilik arasında sağladığı mükemmel denge ile bizde hayranlık uyandıran bir ortağımız olmuştur."

Spie'ye ilaveten, EDF projeyi gerçekleştirmek üzere diğer iki şirketle işbirliği kurmuştur: Clemessy ve Ineo. Üç şirketin paylaştığı ortak şey ise: yaklaşık 1.500 jeneratör buatının rekor sayılacak bir zamanda tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimi konusunda Weidmüller'e duydukları güvendir - nihai olarak ve tamamen karşılık bulan.